Instalat corespunzator gazonul poate transforma peste noapte o gradina banala intr-un mic paradis verde. Pentru un gazon uniform, rulourile se aseaza fara a lasa spatii intre ele.
Cele mai potrivite perioade din an pentru realizarea unei astfel de peluze sunt primavara devreme si toamna cand razele soarelui sunt mai blande.
Inainte de instalarea gazonului pe noua suprafata, aceasta trebuie erbicidata pentru a elimina buruienile si iarba nedorita.
Dupa ce s-a efectuat montajul urmeaza intretinerea gazonului:
Cea mai importanta operatiune de intretinere a gazonului rulou este udarea. In primele 7 – 10 zile gazonul se uda din abundenta de 3 – 6 ori pe zi ( udari distribuite mai ales in timpul zilei). Un gazon bine udat trebuie sa arate ca un burete imbibat cu apa. In aceasta perioada este interzis a se intra / calca pe gazon (solul fiind foarte ud, suprafata acestuia se deniveleaza cu usurinta, ruloul de gazon se afunda imediat in pamant, iar ca remediere se ajunge in cele mai multe cazuri la schimbarea rulourilor de gazon pe zonele respective). Dupa aceasta perioada de 7 – 10 zile in care gazonul se uda din abundenta, cantitatea de apa trebuie redusa treptat, timp de o saptamana, dupa care se intra in regim normal de udare (dimineata si seara, intre 2 si 4 litri/m.p./udare, in functie de conditiile meteo si de temperatura din cursul zilei).
Tunderea gazonului. In perioadele de maxima crestere, dupa perioada de udare abundenta (10 – 12 zile), gazonul creste peste 10 centimetri, inaltime suficient de mare pentru a fi tuns. Pentru ca aceasta operatiune sa fie facuta in conditii optime, udarea se opreste obligatoriu cu o zi inainte de tuns si se porneste imediat dupa tuns.
Tratamente fitosanitare (fungicid). In perioada in care gazonul se uda foarte abundent (primele 10 zile de la montaj), exista riscul ca acesta sa se imbolnaveasca. In momentul in care se observa aparitia bolilor (cele mai frecvente simptome – apar portiuni rotunde de gazon culcat in aceeasi directie, care se transforma apoi in pete extinse, de culoare maronie, umede) se opreste imediat udarea gazonului si se intervine cu tratamente ce constau in aplicarea de fungicide. Pentru a va putea ajuta, va rugam sa ne semnalatui in cel mai scurt timp aparitia oricaror semne de boala. Dupa tratament se opreste udarea timp de 36 ore, dupa care se reincepe cu cantitati mai mici de apa. Tratamentele cu fungicide se pot aplica si preventiv, dar nu sunt de maxima eficienta.
Ulterior acestor etape si lucrari, gazonul obtinut prin rulouri de gazon intra in regim normal de intretinere (tuns o data pe saptamana, fertilizare si erbicidare selectiva bilunara (in contratimp), extragere lunara buruieni, suprainsamantarea de toamna/primavara, tavalugire trimestriala si aerare bianuala).