O gradina inflorita va fi intotdeauna un motiv de bucurie si de mandrie. Ingrijirea micului colt verde ofera nu doar satisfactie, ci si relaxare in timp ce plantati seminte noi, vopsiti pomii sau strangeti frunzele. Pentru a va mentine gradina in cea mai buna forma, este necesar sa stiti cateva trucuri de care sa tineti cont tot timpul anului, astfel, florile va vor insoti pe toata perioada celor doispreze luni. Aricolul prezent vorbeste despre toate cele patru anotimpuri acoperite de flori.
Ianuarie – odata lasate in urma sarbatorile frumoase de iarna, este timpul sa va ganditi mai mult la gradina dumneavoastra. Ianuarie este, de obicei, luna cea mai rece a anului, motiv pentru care nu putem vorbi despre plantat de flori in aer libire, insa, o curatenie generala in gradina este necesara. Pregatirea pentru vremea calda ar trebui sa inceapa inca de pe acum, semintele comandate, verificarea uneltelor de gradinarit, indepartarea plantelor uscate, dar si a celor crescute in exces – curatarea si tunderea lor, acolo unde este cazul. Daca sunteti fericitii detinatori de sere, nu uitati sa curatati acoperisul acestora de zapada pentru a permite luminii sa patrunda. Ianuarie este luna perfecta pentru pus la punct detaliile unei gradini de succes. Spre sfarsitul lunii este mult probabil sa vedem fulgi de nea, semn ca primavara este pe drum.
Februarie – luna indragostitilor aduce cu ea narcise, zambile si multa culoare. Asigurati-va ca toate acestea, dar si cele neinflorite inca, sunt protejate corespunzator de frigul de afara. Nu lasati vremea mohorata sa va prinda cu gradina nepregatita! La inceputul lunii puteti sa organizati plantele perene deoarece vreamea se domoleste usor, iar acestea pot face fata – insa fiti atenti la inghet! Spre sfarsitul lui februarie puteti sa plantati trandafirii, ferindu-i bineinteles, de eventuala zapada si/sau de inghet. Daca nu ati reusit sa reparati in luna ianuarie ceva ce stiti ca va este folositor in timpul anului pentru intretinerea gradinii, acum este momentul.
Martie – pana acum ar trebui sa vedeti cateva flori de primavara inflorite in gradina dumneavoastra, de exemplu, narcisele ar trebui sa infloreasca din abundenta, raspandind parfum in imprejurimile lor. Odata ce zilele incep sa se mareasca puteti sa petreceti mai mult timp in gradina. Cu soarele stralucind mai puternic, caldura poate fi simtita mai bine atat de dumneavoastra, cat si de plante; din pacate, acest lucru este valabil si pentru buruienile care nu intarzie sa apara. Asigurati-va ca le eliminati la timp! Arborii si arbustii de foioase pot fi plantati pana la sfarsitul lunii, insa trebuie imbracati cu compost sau cu gunoi de grajd. Daca aveti posibilitatea de a utiliza propriile dumneavoastra deseuri, atunci faceti acest lucru. Amintiti-va sa taiati arborii afectati de inghet. Plantarea pomilor fructiferi ar trebui finalizata in luna martie. Unele seminte de plante de vara pot fi semanate acum, unele in vase sau tavi in sera, in timp ce altele pot fi insamantate direct afara.
Aprilie – sau luna gladiolelor. In aceasta perioada ar trebui sa indepartati orice flori de primavra moarte sau ofilite. Pe masura ce vremea incepe sa devina din ce in ce mai placuta, puteti semana noi zone de gazon, asigurandu-va ca le protejati de pasari. Taiati-va gazonul la inaltime medie. Aceasta luna este perfecta pentru plantarea coniferelor si a arbustilor vesnic verzi, aveti grija, insa, la protejarea acestora cu ajutorul plaselor si a vaselor de plastiv; inghetul inca nu a trecut.
Mai – deoarece pericolul inghetului ar fi trebuit sa treaca de tot pana acum, puteti sa plantati plantele anuale semi-rezistente. Daliile si garofitele ar trebui, de asemenea, sa fie plantate pana acum, iar plantele erbacee cu crestere inalta au nevoie in aceasta perioada sa fie urmarite cu atentie. Taiati gazonul in mod regulat si in directii diferite. In cazul in care este uscat, asigurati-va ca ati udat suficient suprafetele insamantate. Pomii fructiferi, de pilda, au nevoie de o cantitate mare de apa.