Sisteme de irigatii

Sisteme de irigatii

sisteme de irigatiiAtunci cand udarile se fac manual, este foarte posibil ca la anumite plante apa sa nu fie suficienta, iar la altele sa fie mult prea multa. In acest caz, sistemele de irigatii ajuta la distribuirea uniforma a apei, astfel ca toata cultura se va bucura de aceeasi cantitate de apa.

Cand proiectati un sistem de irigatii, este important sa va asigurati ca fiecare zona udata primeste aceeasi cantitate de apa. Cantitatea de apa potrivita este furnizata prin alegerea duzei potrivite, sau amplasand in aceeasi zona aspersoare cu aceeasi debit de udare. Cele doua criterii ce trebuie luate in considerare sunt debitul de apa si raza de udare.

Sistemele inteligente de irigatie nu pornesc in perioadele ploioase, astfel ca se economisesc cantitati mari de apa atunci cand este cazul. De asemenea, spre deosebire de udarile manuale, sistemele de irigare distribuie o cantitate potrivita de apa, astfel incat sa nu se faca risipa. Mai mult decat atat, pentru ca in anumite cazuri udarile se pot face si noaptea, nu se va mai pierde apa prin evaporare din cauza caldurii excesive

Aspersoarele sunt dispozitive folosite pentru intretinerea gazonului, irigarea terenurilor agricole sau a gradinilor de legume si a serelor. Aspersoarele pot fi de mai multe feluri in functie de fixare si modul de udare. Pentru a fi reglabile pe inaltime se folosesc suporturi speciale.

Folosirea acestui tip de irigare are multiple avantaje:

  • udarea se realizeaza uniform
  • picaturile fine nu permit formarea de cruste la nivelul solului
  • frunzele plantelor nu se dete